top of page

Teori

 

 

 

 

 

 

Farver kan blive delt i primær-, sekundær-, tertiærfarver

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Primærfarver kan ikke blive fremstillet af andre farver. Alle andre farver kan blive dannet, når man blander primærfarver i forskellige forhold.
 

Der er to farveblandinger additiv og substantiv farveblanding, som føre til sekundere- og tertiærfarver.

 

-Additive farveblandinger i primærfarver er rød, grøn og blå, når de blandes bliver det til sort.
-subtraktive farveblandinger i primærfarver. Magenta, gul og cyan, når de blandes bliver til hvid.

 

 

 

Sekundærfarver opstår når de primærfarver bliver blandet.

gul + rød = orange
gul + blå = grøn
rød + blå = Lilla

 

 

 

Tertiærfarver opstår når en primærfarve bliver blandet med en sekundærfarve.

.

 

 

 

Absorptionsspektrofotometeret virker på denne måde, først lyser en lampe ind i en linse. Linsen koncentrere lyset ind på en prisme, som spreder lyset i forskellige bølgelængder. Spalteren sender så en bestemt bølgelængde ind på cuvetten, som indeholder en opløsning. Lysmåleren måler så hvor meget lys der kommer igennem opløsningen, og herefter beregner absorptionsspektoftotmeteret mellemrummet mellem lyset der bliver send ind på opløsningen og lyset lysmåleren opfanger, som svar til absorbansen.

 

 

 

 

 

 

 

 

A er absorbansen som viser hvor meget af lyset opløsningen har absorberet. (ingen enhed)
I0 er lysintensiteten før lyset går igennem opløsningen. (lx)
I er lysintensiteten efter lyset går igennem opløsningen. (lx)

 

 

 

Denne lov er en model, som viser absorbansens afhængighed af opløsningens koncentration og længden lyset skal gå igennem opløsningen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A er absorbansen som viser hvor meget af lyset oplæsningen har absorberet. (ingen enhed)
ελ er absorptionskoefficient, som er en konstant (m2/mol)
l er den længde lyset skal igennem opløsningen (m)
c er koncentration af opløsningen (mol/L)

 

 

 

 

Figurene viser i y-aksen hvor meget der bliver absorberet, og i x-aksen viser figuren bølgelængden. Der hvor kurven laver et peak er der hvor lyset bliver absorberet mest.

 

På figur 1 kan man se at opløsningen absorbere bølgelængden 400-500, det vil sige at lyset mellem 500 til 740 ville gå igennem opløsningen. Farvene som ikke bliver absorberet ville blande sig og lave en orange farve, fordi det mest af farven kommer fra rød, gul og en smule grøn. Da man ikke kan se det Infrarøde (IR) lys, som er fra 700nm og opefter, og ultraviolet (UV) lys, som er 400nm og nedefter, regner man ikke disse farve med i farveblandingen.

 

På figur 2 kan man se at opløsningen absorbere allermest ved 620nm bølgelængde. Den absorbere også fra 620nm til 700nm og fra 620nm til 400nm. Ved at se hvad den har absorberet kan vi se at farven der kommer ud af opløsningen vil blive blå, fordi opløsningen ikke absorbere særlige meget fra 420nm til 500nm og da vi ved at man ikke kan se infrarød (IR) påvirker bølgelængderne fra 700nm til 750nm ikke farveblandingen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lys og farver
Tertiærfarver

Primærfarver

Sekundærfarver

Tertiærfarver

Sekundærfarver
Primærfarver
Funktionsprincipet af et absorptionsspectrofotometer
Beregningen af absorbansen
Lambert-Beers lov

Azofarvestoffer er et syntetisk fremstilledet organisk farvestof som er mistænkt for at skabe ADHD forskellige allergier og bare generelt½ nedsat intelligens. Alligevel bruges de i diverse slik og sodavande, f.eks. Faxe Kondi brugt quinolin gult i deres sodavand i langtid, de startede dog med at udfase det i 2008/2009 og nu er det helt fjernet fra sodavanden.

 

Der er mange lande som har forbudt brug af azofarvestoffer i slik og sodavand efter at man fandt ud af at det skabte ADHD men der er stadig nogle som er lovlige i Danmark som f.eks. Tartrazin E102, Sunset Yellow FCF E110, Azorubin E122 osv.

Azofarvestoffer
Sammen hægen mellem absorbansen og bølgelængden
figur 1
figur 2
standard
Standard kurven viser sammenhængen mellem koncentration(g/ml) af væsken og absorbansen. Man kan bruge standardkurven til at finde ud af hvor høj koncentrationen er for en ukendt væske ved at se på absorbansen på grafen.
Azofarvestoffer

Normal opbyggning af et azofarvestof

fotometri

Fotometri er en analysemetode for mængde bestemelse af stoffer, baseret på deres absorbtion af lys.

absorbtion

Absorbtion betyder at noget optager noget, i vores tilfælde er det molekyler eller væsken som optager lys

En cuvette er et lille rør som er enten firkantet eller rundt i tværsnittet og forseglet i den ene ende. De kan være lavet af kvartsglas (til UV-lys) ellers er de lavet af plastik eller glas. De er designet til at indeholde en prøve af noget så man kan tage en spektrofotometrisk undersøgelse på materialet.

cuvette
Lambert

Johann Heinrich Lambert er en Tysk-schweizisk filosof, matematiker og naturforsker fra 1700 tallet. Inden for matematikken er han kendt for a have bevist at π er et irrationalt tal, og inden for fysik er han kendt for Lambert-beers lov

bottom of page